Trouwen

Soort huwelijken

Burgerlijk (wettelijk) huwelijk
Wie kunnen met elkaar in het huwelijk treden?
De wet geeft expliciet aan dat een huwelijk kan worden aangegaan tussen twee personen van verschillend geslacht en tussen twee personen van gelijk geslacht. Deze personen mogen niet al gehuwd zijn. Ook kan iemand die in het huwelijk wil treden niet tegelijk een geregistreerd partnerschap hebben: dat eindigt wanneer het huwelijk wordt voltrokken.
Je trouwt meestal op het gemeentehuis, tenzij je een andere locatie wenst. De gemeente zal hiervoor eerst zijn goedkeuring moeten geven.
Het huwelijk wordt verstrekt door een Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) van de gemeente. Wil je een externe BABS dan zal deze voor één dag moeten worden benoemd en/of beëdigd.

Ceremonieel huwelijk
Bij een wettelijk huwelijk bepaalt de gemeente naast de locatie ook het tijdstip en de maximale duur van de ceremonie (gemiddeld 30 minuten). Ook de onderdelen van de ceremonie staan grotendeels vast. Bij een ceremoniële bruiloft kun je de ceremonie daarentegen op iedere locatie houden en invullen zoals jullie wensen. De inhoud staat centraal in plaats van de handtekening.

Godsdienstige huwelijk
Het kerkelijk huwelijk is de huwelijksceremonie die in de kerk plaatsvindt. Als jullie ook voor de kerk wil trouwen dan moet men éérst voor de wet trouwen en daarna voor de kerk.